Gurami czekoladowy

GURAMI CZEKOLADOWY (Sphaerichthys osphromenoides), wystepuje w  Azjii - Sumatra, Borneo, Malezja. Należy do rodziny Guramiowatych (Osphronemidae). Znany również pod nazwą: Czekoladowiec Malajski.  

Z natury Gurami Czekoladowy jest spokojną, bojaźliwą rybą, która najbezpieczniej czuje się we własnym stadzie. Samce różnią się jasną obwódką wokół płetwy odbytowej. Gurami w zbiorniku zajmują środkową i górną część zbiornika. 




Odmiana wymaga hodowania w zbiorniku bogatym w rośliny, z dużą ilością naturalnych kryjówek i najlepiej posiadającym ciemne podłoże. Woda powinna być często zmieniana, dobrze filtrowana, miękka i kwaśna, bogata w naturalne garbniki.

Gatunek ten jest wrażliwy na punkcie zmian wartości wody oraz podatny na choroby, dlatego też nie jest polecany dla początkujących akwarystów. Najwłaściwsze parametry dla Gurami Czekoladowego: pH: 5-6.2, twardość wody waha się od 2 – 8 GH.




Suchy pokarm Czekoladowiec przyjmuje rzadko, dlatego najlepiej karmić ryby żywym drobnym pokarmem lub mrożonym. 

Tarło następuje w temperaturze najlepiej około 27-29 st. C. Gurami czekoladowy jest gębaczem, dlatego samica przechowuje ikrę w pysku przez około 2 tygodnie. Po wylęgu należy małe karmi larwami solowa, wrotkami, nicieniami. 








opracował: zespół Aquariumserwis









wstecz









Nasze usługi

Realizujemy usługi akwarystyczne w zakresie:


Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się czym są tzw.ciasteczka i dlaczego są wykorzystywane w tym serwisie.
Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki internetowej.

Kontakt


Telefon: 515 897 877

Serwis Akwarystyczny Szczecin

Zakładanie, serwisowanie i aranżacja akwariów

info@serwis-akwarystyczny.pl